Mer om dykning
Dykning är en undervattensaktivitet där man med hjälp av någon slags andningsgas (luft, nitrox, trimix eller heliox) kan befinna sig under vattnet en längre tid. Vanligast är att man har med sig gasen i en eller två flaskor som bärs på ryggen under vattnet, men det finns även så kallad fridykning. Där förlitar sig dykaren på att hålla andan under hela förloppet. tungdykare går på havets botten, men det är inte så vanligt att prova på en sådan kurs, medan lättdykare simmar fritt i vattnet vilket det finns fler kurser i!
Att dyka gör man bäst tillsammans med en instruktör för att lära sig all livsviktig fakta under säkra former. Dykning är en rolig aktivitet som du kan göra med vänner eller familj. Du kan också dyka ihop med företaget som en aktivitet vid en konferens eller kick off - det sägs ju att vid utmanande situationer så kommer en grupp närmre varandra. Dykning kan även vara en uppskattad aktivitet vid till exempel en möhippa eller svensexa, där bruden eller brudgummen kan få göra ett prova på-dyk.
Därför ska du prova på en dykningsaktivitet
Är du sugen på att upptäcka världen under ytan? Har du alltid varit nyfiken på vad som finns under vattnet , eller är det kanske känslan av att kunna andas under vattnet som fascinerar dig? Hur som helst så är en kurs i dykning något spännande att prova på! Du får se det som tidigare legat gömt under ytan, vilket ger dig helt nya perspektiv. Ta med en tät plastficka för mobilen eller en undervattenskamera och föreviga ögonblicken. Du blir även en erfarenhet rikare, med vilken du kan imponera på nya människor med i olika sammanhang.
En annan anledning till att gå en kurs i dykning är alla möjligheter till utveckling och förbättring som finns. Det finns flera dykutbildningsorganisationer som utfärdar olika slags certifieringar: PADI, NAUI och CMAS. Många certifieringar riktar in sig på specialistområden som räddningsdykning eller sportdykning. Börja med en nybörjarkurs i dykning och avsluta som en mästare.
Vad innehåller en dykningsaktivitet?
Alla kurser varierar i innehåll, beroende på inriktning och nivå. Grundläggande är att nybörjarkurser ofta börjar med teori, eftersom det är mycket viktig information som du behöver ta del av innan du hoppar i vattnet. Det kan vara lätt att avskräckas av all teori- du kanske hellre vill doppa tårna i vattnet direkt, men kom ihåg att det du lär dig där kan vara livsviktigt när du befinner dig 50 meter under ytan.
Låter detta lite för avancerat för dig? Oroa dig inte. Vi har även prova- på aktiviteter inom dykning där du under en dag kan testa allt det roliga med dykning och vattenaktiviteter utan det teoretiska. Till exempel finns det scrambling, vilket är en blandning av snorkling, klättring och klipphopp som kan vara en kul första aktivitet för att prova på.